Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Kényelem, stílus, harmónia - kutyáknak is!

Kis- és nagytestűk ebek

Kis- és nagytestűk ebek

Számos különbség van egy kis- és egy nagytestű kutya tartása között, de akármelyik fajtát is választjuk ú családtagunknak, nem szabad elfelejtenünk, hogy minden kutyusnak szüksége van a törődésre, szocializálódásra és a gazdival töltött időre, illetve játékra, hiszen csak ebben az esetben érhetjük el, hogy a lehető legbolDogabb legyen négylábú barátunk.

A kisebb testű kutyáknak sokkal kisebb a térigényük, míg a nagyobb testű kutyáknál elengedhetetlen egy kert vagy egy kellően nagyméretű ház, hiszen egy lakásban nem igazán tud futkározni, játszadozni (anélkül, hogy összetörne vagy felborítana valamit), ami elengedhetetlen ahhoz, hogy bolDog legyen. Ezzel szemben a kisebb testű kutyáknak, mint például egy tacskó vagy egy yorkshire terrier, nem létfeltétel egy hatalmas udvar, hiszen ők többnyire egy kisebb házban vagy egy nagyobb lakásban is tudnak futkározni anélkül, hogy bármiben kárt tennének.

Ezen kívül a szükséges táplálék mennyisége és összetétele is különbözik. Nyilvánvalóan egy kisebb spániel nem fog annyit enni, mint egy nagytermetű akita. A megfelelő minőségű kutyatápoknál egyszerűen meghatározhatjuk, hogy mennyit is adhatunk belőle a kutyusunknak, ugyanis általában ahány kilógrammos a négylábú barátunk, annyi dekagrammot ajánlott adni neki naponta, hogy a megfelelő mennyiségű táplálékot kapja.

Sokan azért választanak kisebb testű kutyát családtagként, mert tartanak attól, hogy a nagyobb testű kutyákkal nem bírnának el, pedig erre is nagyon egyszerű a megoldás. A nagytermetű kutyák is ugyanúgy apró kiskutyaként jönnek a világra, akiket kiskorukban ugyanúgy lehetőségünk van tanítgatni, hogy a későbbiekben is urai tudjunk lenni az adott helyzeteknek. Ma már számtalan olyan gazdival találkozhatunk, akik úgy gondolják, hogy azért, mert a kistestű kutyusuk nem bírja elhúzni a póráznál fogva így urai a helyzetnek, ám ez közel sem ilyen egyszerű, hiszen attól, hogy nem bír elhúzni, közel sem biztos, hogy képesek lennénk megállítani, ha például el akarna szökni, hiszen nem a mérettől függ a jólneveltség. Az tény, hogy a nagyobb testű kutyáknál nem tudunk mit csinálni, mert ha ők elkezdenek szaladni, sehogy sem tudjuk megállítani őket, viszont ha kellő törődést, következetes nevelést és megfelelő tanítást kapnak kiskorukban, azzal könnyedén elérhetjük, hogy a későbbiekben ne kelljen semmi ilyen miatta aggódnunk. Érdemes minél kisebb korban elkezdeni a tanítgatást, mert annál könnyebb lesz és annál hamarabb fog az oldalunkon sétálni négylábú barátunk. Vannak egyes kutyafajták, amik az átlaganál gyorsabban és könnyebben tanulnak.

Ellenben akadnak olyanok is, akik azért választanak inkább nagyobb testű kutyát, mert azok általában nyugodtabbak és barátságosabbak. Természetesen ebben van némi igazság, hiszen a nagytermetű ebeknek, méretükből adódóan magabiztosabb és határozottabb a viselkedésük ezért is szokták például kisgyerekek mellé a nagyobb testű kutyákat ajánlani, annak ellenére, hogy egy kisebb testű kutya is tud ugyanolyan higgadtan viselkedni.

Mindenesetre a legfontosabb, hogy csak akkor válasszunk akár kis- akár nagytestű kutyát, ha biztosítani tudjuk számára a szükséges feltételeket és kellő időt tudunk velük tölteni, hiszen senki sem akarja, hogy négylábú barátja szomorú vagy egészségtelen legyen.

 

Az oldal tetejére